5 September 2012

Kemeriahan Syawal Menggamit Kenangan

Assalamualaikum and Hye Readers..

Hai korang semua. Sihat? Serious agak lama aku tak update new entry. Aku tahu kebanyakkan bloggers dah update entry pasal raya. Cuma aku saja yang belum update. Raya pun dah nak habis. Sekarang jari jemari aku ni sedang bertungkus lumus menari atas keyboard. Menaip dengan rancaknya. Heheh.

Tahun ini aku beraya agak sakan mengalah budak umur 5 tahun beraya. Heheh. Especially apabila my whole family berkumpul. Setahun sekali baru dapat berkumpul. Terasa kemeriahan itu. Banyak cerita yang nak dikongsikan. Tak kiralah cerita happy atau sedih. Most important, we are still together and gathered to celebrate Eid ul-Fitr. Alhamdulillah :)

This is my family

So, In the morning after raya prayers, tetiba air mata aku mengalir untuk kali yang keberapa pun entah. Aku cuba berbisik di dalam hati nurani aku :

"Wahai air mata, sudahlah. Hentikan tangisanmu itu. Mata dan hatimu ini terlalu letih. Ukirlah lebih senyuman dibibirmu"

Yes! aku harus tersenyum dan bergembira disisi keluarga tercinta aku. Apatah lagi apabila dibulan yang baik dan dinanti oleh seluruh umat Islam. And I believe Allah swt is always there with me :)

belakang kiri : kakak sulung, mak, abah dan adik bongsu
bawah kiri : aku dan adik nombor tiga

say cheese :D

Baju raya aku tahun ini actually warna merah hati tapi entah kenapa bila dalam gambar nampak warna hitam. Siap dengan labuci lagi. Gila kau Jah kalau tak melelit, daripada jauh dah boleh nampak. Ehehe. Cumanya kakak sulung dan adik bongsu aku bajunya warna sweet pinky.

kenapa muka mak tenggelam

anak dara Puan Rosimah

Masa ni still awal pagi raya. Rumah jejiran pun belum aku ziarah. Aku lah orang yang paling gedikss nak bergambar after raya prayers. Hahah. Tapi apabila dalam gambar kata mak aku "aku orang yang paling malu-malu kucing" cover ayu lah katakan. Heheh.

kami bukan kembar

Teringat aku pada zaman kanak-kanak aku. Adik aku selalu tak nak mengalah dengan aku. Masa umur aku 5 tahun and aku daftar masuk tadika, dia pun nak masuk tadika dengan aku. Siap boleh menangis. Sampai sekarang if ke mana pun kami pergi mesti ada suara yang cakap "kakak macam adik and adik macam kakak" Okeyy, benda tu memang aku kena terima. Terasa la awet muda. Hehehe.



Finally sampai jugak rumah tok sebelah mak aku. Family aku je yang sampai lambat. Iyelah sibuk bergambar sangat dan pergi raya rumah jejiran. Sampai je aku terus cari rendang ayam tok aku. Memang terbaiklah rendang ayam tok aku. Tiap-tiap tahun mesti wajib! Tak sah kalau tak ada rendang ayam.

Yang budak budak sibuk mengira duit raya. Aku apa lagi. Pergi tumpang sekaki kira dengan cousin aku. Fuhh, memang banyak yang dorang dapat. Kau jeles lettew Fiza. Hahah. Memang pun! Aku paling kurang dapat 50 hinggit je daripada abah aku. Boleh la masuk tabung haji even dapat sikit je.


Sakan punya raya tanpa aku sedar dah malam rupanya. Get ready untuk balik rumah. Serious letih. Rasa macam nak merangkak je masuk dalam kereta. Nak tidur rumah tok, aku tak bawak baju lebih. Tengok la punya bagus anak dara daripada lepas balik sembahyang raya until malam still pakai baju yang sama. Sebelum nak balik sempat jugak aku snap gambar dengan sepupu aku yang paling aku sayang. Nur Damia Uzma binti Azhar.


Korang semua! Rasanya belum terlambat untuk aku mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin. Salah dan silap aku tolong maafkan sepanjang aku bergelar blogger. InsyaAllah, kalau umur aku panjang and if ada gathering blogger, aku akan join and kita semua akan berjumpa. Semoga tali persahabatan kita semua akan terus berkekalan. Aamiin.


Thanks For Reading

77 comments:

  1. Selamat hari raya,maaf zahir & batin. Wowww,semua adik b'adik pompuan?

    ReplyDelete
  2. wahhh adik beradik smuanya pompuan ehh...

    ReplyDelete
  3. Tudia.. smua pmpuan. Meriah.. haha. Syok la smua blk. Btw, slmt hari raya :D

    ReplyDelete
  4. meriahnya dia beraya..
    selamat hari raya dear ! ^_^

    ReplyDelete
  5. wahh, btul2 beraya kali ni, hikk..

    still dlm mood raya.. salam aidilfitri ^^

    ReplyDelete
  6. salam..hai.. :) Jaja dah follow awak.. ^_^
    jom follow Jaja balik..
    Jaja juga nk jemput awak join GIVEAWAY dari Jaja..
    click sini..

    http://jajasutera.blogspot.com/2012/09/giveaway-from-sept-to-nov-by-jaja-sutera.html

    ReplyDelete
  7. selamat hari raya fiza :) .. meriahnya raya !

    ReplyDelete
  8. Waa, meriahnye.
    Selamat Hari Raya :)

    ReplyDelete
  9. Selamat Hari Raya Fiza...
    Bestkan dapat kumpul semua..
    bestnye semua perempuan ye...

    ReplyDelete
  10. satu je tentg shida..kalo beraya mmg xde family photo atau sndri sbb tah dr dulu mmg xde huwaaa.. ;(

    ReplyDelete
  11. eh selamat hari raya ^_^ sempat wish kan masih syawal lg heheee :D

    ReplyDelete
  12. meriahnya raya fiza :)

    mekasih singgah blog akak ;)

    ReplyDelete
  13. selmata hari raya jugak..much love from yana yani

    ReplyDelete
  14. selamat hr raya jgk.. semua perempuan ye.. =)

    ReplyDelete
  15. Whoa semua pempuan. hehe. Selamat hari raya =D

    ReplyDelete
  16. wah ! macam meriah . yang penting , sys comel ! huhu
    selamat hari raya :D

    ReplyDelete
  17. wahh meriahnya raya dia , sampai ke malam beraya >__<
    baju raya saya kaler merah seminggu lepas raya baru siap -__-

    ReplyDelete
  18. besnyee raye dia. btw slmt hari raye ;)

    ReplyDelete
  19. best nyew ada gmbr raya..akak xsempat pun tgkap gambr..huhuhuhu

    ReplyDelete
  20. not too late :)
    selamat hari raya ~
    btway , follow this blog .
    visit me @ appledahyun.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. Selamat Hari Raya ya Fiza...Meriah!!!

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum:)

    Comelnye baju raya dia, apatah lagi tuannya...

    Salam perkenalan.

    ReplyDelete
  23. waaa....syoknya fiza beraya! tema kaler kita sama la tahun ni...hikhik :)

    ReplyDelete
  24. meriah aih.. raya... bab kueh tu banyak..kirim kat aku boleh? haha

    ReplyDelete
  25. wah! kemain meriahnya....kenapa gmbr menantu dia x dew?

    menantu yg komen nie..eh? bhahaha

    ReplyDelete
  26. aloolooo comelllllnya... *gain weight?? mahal... tak mampu* :p

    ReplyDelete
  27. Meriahnya raya ;D
    rindu pula kt kuih-kuih raya =.="
    semuanya dh habis belaka hak2
    nice pics btw

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum fiza

    Salam kenal dr TA.
    Sronok tgok gambar sebuah keluarga bahagia

    ReplyDelete
  29. best nya rayaa.. boleh posing kiri kanan.. ehhehe... byk kuih raya.. buat sniri ke cemana? =)

    ReplyDelete
  30. Tak terlambat lg kan nk ucap Selamat hari raya..:)

    ReplyDelete
  31. memang seronok bila dapat beraya dgn family

    ReplyDelete
  32. Salam..singgah sini yer . .meriahnya raya dia..hee

    ReplyDelete
  33. Bestnya ramai adik beradik pompuan..Kak M sorang ja puteri dl my family..yg lain semua adik beradik lelaki.

    ReplyDelete
  34. amboi... seronoknya.. mesti dapat wet banyak nie :")

    ReplyDelete
  35. sakan sangat2 dah neh .. amboi ! hehe

    ReplyDelete
  36. Nice blog :)selamat hari raya :)
    salam kenal sobat :)

    ReplyDelete
  37. wahh meriah..fiza t ayu ltk dlm bloglist jgk ya..tq tau ..hihi

    ReplyDelete
  38. waaa..meriah nyer beraye kan..hehehehe..! :)

    ReplyDelete
  39. salam eidul fitr :) sy yg da lambat nak wish heee

    ReplyDelete
  40. Salam...

    Wah seronok berkumpul dengan keluarga kan...anyway selamat Hari raya (even dah habis pun) ..ahaks :-)

    Dijemput untuk join segmen MYideakini....

    Aku Terjah! Aku Follow! Apakah itu?

    ReplyDelete
  41. wah..baju raya satu je ek..

    tayang la yang lelain jugak :)

    ehehehhhe
    meriah raya, nati tahun depan jgn lewat update ek..ekekekeke

    ReplyDelete
  42. alolo..ayunye die. hehe. Salam Syawal Fiza even Syawal da abes :)

    ReplyDelete
  43. wahhhh cantiknyaaaa baju sis.. tahun ni tema warna merah ye?? semua cantik dan meriah... awwww....ena pun turut tumpang gembira melihatnya.. BTW, selamat hari raya even syawal dah habis.. hehehe

    ReplyDelete
  44. wah sis cntek sgt , keluarga yang bahagia . :)

    ReplyDelete
  45. waahhh..meriah!!selamat hari raya!! =)

    ReplyDelete
  46. wah , comelnye kamu , hehehe ~ boleh la kite masuk geng chubby kan , chubby is definition of cute okeh :D

    ReplyDelete
  47. heee... selamat hari raya fiza! :) eh eh, entry raya ni x lambat sangat kot.. entry raya anis lagi lambat! haha! btw, comey fiza! :)

    ReplyDelete
  48. Alolololo , omey omey laa merekaaa :))

    ReplyDelete
  49. Happening btul raya ea Fiza...I da follow ue..nice blog...

    ReplyDelete
  50. slamat hari raya! walauopun rya da abis :p

    ReplyDelete
  51. meriah raye...^_^ beshnyer..
    harap dapat merasa lgi tahun depan..
    Insyalh.. =>

    ReplyDelete
  52. selamat hari raya . meriah family :)

    ReplyDelete
  53. dah boleh update entry baru ni.. update pat fiza.. hehee

    ReplyDelete
  54. wah... adik bradiik semua permpn.. best2~ hihi

    ReplyDelete
  55. datang singgah sini.. huhuhu..selamat hari raya.. :)

    ReplyDelete
  56. Memang tak dapat kaler merah....mungkin pantulan cahaya.....meriahnya raya...

    ReplyDelete
  57. fiza..ada adik study kt merbok aka melbourne ea..hehe.
    sbb muka adik fiza cm pnah tgk ar.
    btw comei2 semua pakai bju raya :D

    ReplyDelete
  58. Nanti baju raya..semua pink. (^^) macam blog ni punya color.

    ReplyDelete
  59. phewittttt...nak ngorat yg berbaju kurung hitam di gambar tterakhir tu buleh?? hehhe :P

    ReplyDelete

Assalamualaikum Tuan Puan Komen yang Cantek & Hensem .
Sila Tinggalkan Komen Anda Di Sini .
Satu Pun Jadi lahh . Hekhek ^_^

✿✿✿✿copyright©2011-2014 all rights reserved by fiza suhaimi✿✿✿✿